At søge en praktikplads, eller en elevplads, som det også kaldes, svarer til at søge et hvilket som helst andet job. Du sender en ansøgning til virksomheden, der så vil vurdere dig ud fra dine beskrevne kvalifikationer.
Forberedelse betaler sig. Hvor vil du allerhelst i praktik? Overvej, hvem du er, og hvad du kan. Men tænk også over, hvor du skal kigge efter job, og hvem du skal søge uopfordret. Tænk bredt i brancher og geografi.
Søg fokuseret og målrettet, og prøv at tænke i utraditionelle baner, når du skriver jobansøgningen.
Du skal nemlig være god til at præsentere dig selv over for en kommende arbejdsgiver og bevise, at du er en dygtig og stabil medarbejder. I sidste ende er det din evne til at sælge dig selv, der kan afgøre, om du får en praktikplads.
Inden du går i gang med at skrive jobansøgningen, er det vigtigt, at du har været grundig med forberedelsen.
Begrund i din ansøgning, hvorfor du søger stillingen, hvad kan du tilbyde, og hvad er din vision for jobbet - arbejdsgiveren skal have indtryk af, at du brænder for stillingen som elev hos dem, og at det lige netop er din arbejdskraft, der er brug for.
Hænger du lidt fast i forhold til at komme i gang med din ansøgning, kan du sagtens hente inspiration fra andre personer eller andre ansøgninger.
Sprog og tone må gerne svare til formen i stillingsopslaget.
Skriver de fx elev, eller skriver de lærling? Skriver de elevplads eller praktikplads? Brug samme udtryk.
Hvis den er uformel, bør din ansøgning også være det. Sæt dig i læserens sted, og tilpas dit sprog derefter.
Fat dig i korthed. En ansøgning fylder sjældent meget mere end én side.
Tænk på, at du ofte kommer til ligge i en bunke med mange ansøgninger, så arbejdsgiveren skal hurtigt kunne danne sig et overblik over, hvem du er.
Undgå standardansøgninger - de er lette at gennemskue for arbejdsgiveren og er ofte diskvalificerende, fordi de ikke reflekterer på arbejdsgiverens specifikke jobannonce og mangler personlighed.
Giv ansøgningen dit personlige præg, så den skiller sig lidt ud fra stakken af ansøgninger. Vær tro mod din stil, både i sprog og form.
Arbejdsgiveren vil vide, om du matcher de krav, de efterspørger. En god ansøgning forholder sig aktivt og konkret til de krav, der stilles, så konkretiser så meget som muligt.
Vælger du at skrive om din uddannelse og dine studiejobs, skal du skrive, hvad de har gjort dig i stand til. Du skal ikke forvente, at arbejdsgiveren ved det.
Oversæt dine kvalifikationer til et sprog, som arbejdsgiveren kan forstå. Undgå at gentage dit CV, men udvælg nøje en til to helt relevante erfaringer, der responderer på annoncens krav.
Bilag er typisk dit CV samt dokumentation for de ting, du har skrevet om i ansøgningen og CV'et – for eksempel eksamensbeviser, udtalelser eller jobbeskrivelser fra dine tidligere jobs.
Der er stor forskel på, hvad de personaleansvarlige vil have af bilag. Af de fleste jobannoncer fremgår det, hvad der skal fremsendes af bilag og ofte er CV’et nok.
Få andre til at læse dine ansøgninger igennem og komme med konstruktiv input og forslag til, hvordan formuleringer og indhold kan forbedres.
Få også andre til at læse korrektur, inden du sender den færdige ansøgning af sted, så du undgår stavefejl eller lignende.
Dit CV er en beskrivelse af dit arbejdsliv krydret med elementer om dit familie- og fritidsliv. Et CV er vigtigt, da det giver arbejdsgiveren det første indtryk af dig.
Derfor skal dit CV være indbydende, så arbejdsgiveren får lyst til at læse din ansøgning. Målet med dit CV er at vække arbejdsgiverens interesse, så det netop bliver dig, der bliver kaldt til samtale.
Dit CV skal først og fremmest indeholde dit fulde navn, din alder og bopæl.
Samtidig skal det indeholde en beskrivelse af de opgaver og ansvarsområder, du har haft i dine job, og de resultater, du har opnået. Og så skal der være en oversigt over dine ansættelsessteder og din uddannelse. Det er vigtigt, at du fokuserer på, hvad du kan, frem for hvor du har arbejdet. Fremhæv dine faglige og personlige kompetencer.
For at dit CV fungerer bedst muligt, er det væsentligt, at du stiller det struktureret op. Et CV er et levende dokument, som forandrer sig, hver gang du søger et nyt job, og som du opdaterer i takt med, at du opnår nye kompetencer.
Er dit CV rodet og uoverskueligt, kan du være sikker på, at virksomhederne ikke læser ansøgningen færdig. Derfor bør de vigtigste oplysninger være fremhævet, eksempelvis i punktform, for på den måde over for modtageren at give et overblik over dine kompetencer.
Arbejdsgiveren modtager mange ansøgninger. Derfor bør dit CV være både overskueligt og fejlfrit.